Filme realizate in cadrul proiectul "Ia-ti orasul inapoi!"

Proiectul "Ia-ti orasul inapoi!" a fost un proiect de educatie urbana, cu o durata de 16 luni (noiembrie 2010-ianuarie 2012) in care au fost implicati elevi din 7 licee si 8 scoli din Bucuresti.

Coordonator proiect: Miruna Tîrcă 
Asistenta in desfasurarea iesirilor in teren, organizarea interviurilor si filmare: Marius Huza
Montaj filme: Alexandra Soldanescu

Elevii din 7 licee bucurestene au realizat 10 filme documentare care uimesc prin seriozitatea si profunzimea cu care si-au abordat subiectele. Timp de 4 luni, in perioada februarie-mai 2011, elevi din liceele si colegiile  “Stefan Odobleja”, “Viilor”,  “Mihai Eminescu”, “Petru Rares”, “Ion Neculce”, “Gheorghe Sincai” si “George Cosbuc”  au documentat orasul, s-au imprietenit cu el, au explorat spatii abandonate, au luat interviuri, apropiindu-se atat unii de altii, cat si de oras. Cu ajutorul camerei de filmat au constientizat mai bine ce inseamna Bucurestiul, in ce mediu traiesc si ce pot face pentru a schimba viitorul spatiului public.

Filmele realizate de ei ofera noi perspective asupra  Bucurestiului contemporan, care ne afecteaza sau ne incanta pe toti. Veti putea viziona documentare despre urmatoarele subiecte: miscarea parkour in capitala, trecutul si prezentul parcului Kiseleff, istoria si pericolele ce pandesc parcul Tineretului in viitorul apropiat, explorarea urbana a cladirilor de patrimoniu abandonate, demolarile din zona Berzei-Buzesti si  planurile de dezvoltare ale orasului, spatiile de intalnire preferate de bucuresteni, fenomenul graffiti in capitala, muzica in spatiul public vs spatiul privat si viata de noapte a orasului.

1. Vandalii fac arta? Sau artistii vandalizeaza?- film despre street-art in Bucuresti (realizat de elevi de la Colegiul National "Mihai Eminescu")

Sinopsis: Graffiti – bun sau rau? Oricine isi da cu parerea despre el, cei ce il sustin spun ca e arta, contestatarii spun ca e vandalism – cel mai sigur e ca iti exprimi un mesaj liber, cu multe vizionari pe cap de locuitor. Parerile ambelor parti sunt importante pentru a ajunge la un consens, de asta au fost motivati si realizatorii primului film despre fenomenul graffiti in Bucuresti.



2. Orasul in miscare – film despre sporturile urbane din Bucuresti, cu accent pe miscarea parkour (realizat de elevi de la Colegiul Economic "Viilor")

Sinopsis: Cine sunt ciudatii aia de alearga prin oras si sar peste obstacole vazute doar de ei? O miscare nascuta din refuzul de a accepta ordinea spatiala a orasului, a prins forma si in capitala. In afara i se spune „parkour”, intalnirile sunt libere si poate invata oricine cum se poate lua la intrecere cu orasul.
 


3. Santier in lucru – film despre demolarile si planurile urbanistice din zona Berzei-Buzesti-Piata Matache (realizat de elevi de la Colegiul Tehnic „Petru Rares”) 

Sinopsis: Asa se spune ca e un oras mereu - se construieste si se demoleaza, exista cladiri vechi sau noi, de patrimoniu sau nu. Cine ar trebui sa ia aceste decizii? Cine le ia? Berzei-Buzesti, Hala Matache, PID,PUZ,PUG…de unele am auzit de altele nu.Un film cu tot ce nu stim despre planurile de dezvoltare ale Bucurestiului si cum acestea ne afecteaza si ne vor schimba orasul.



4. Poveste fara sfarsit – film despre trecutul si prezentul unuia dintre cele mai vestite parcuri din Bucuresti: parcul Tineretului (realizat de elevi de la Colegiului Tehnic „Petru Rares")

Sinopsis: E adevarat ca parcul Tineretului a fost o mlastina? Sau va fi o piscina de lux? Cat din parc mai e al nostru? Intrebari cu raspunsuri stiute de prea putini si care vor schimba vietile multora. Un film despre trecutul si pericolele ce pandesc parcul Tineretului.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DMGq-ctayvw

5. Fata nevazuta a orasului- film care ne prezinta diverse obiective din Bucuresti, unde se poate practica explorarea urbana (realizat de elevi de le Liceului „Stefan Odobleja”)

Sinopsis: Moara lui Assan, Gradina Capitol, Fortul militar de la Autostrada Soarelui, Parcul Bazilescu…” de ultimul am auzit, dar nu l-am vazut ”…Un oras este modelat de locuitorii sai; unii se limiteaza la traseele prestabilite de zi cu zi, altii sunt curiosi sa vada ce se ascunde in spatele viitoarelor daramaturi.Elevii de la Odobleja si-au luat rolul de exploratori urbani in serios, si ne prezinta cateva din spatiile abandonate ale orasului care ar putea fi valorificate.


6. Ne vedem la TNB?- film realizat de elevi de la Colegiul National „Mihai Eminescu”

Sinopsis: Te-ai intrebat vreodata ce ne influenteaza cand ne alegem un loc de intalnire?
Elevii de la Eminescu au fost mai curiosi ca oricine si au luat oamenii la intrebari.
Sa fie popularitatea spatiului? Proximitatea? Linistea? Sau pur si simplu nu sunt locuri atragatoare de intalnire in Bucuresti? Un film despre locurile preferate de bucuresteni pentru intalniri.



7. Viata de noapte- film realizat de liceeni de la Colegiul National „Ion Neculce”
Sinopsis: Aproape toti oamenii lucreaza ziua si se distreaza noaptea, sau invers? Unde iesim, cu cine si la ce ora? O scurta radiografie a distractiilor nocturne in functie de ocupatia fiecaruia.
Un film despre viata de noapte a Bucurestiului.



8. Pe urmele trecutului - film realizat de elevi de la Colegiul National „Ion Neculce”.

Sinopsis: Parcul Kiseleff a fost odinioara o frumoasa padure ce a fost transformata in parc. Filmul ne povesteste cum s-a transformat parcul o data cu extinderea orasului si parerea oamenilor in legatura cu ce a devenit astazi.



9. Our Musical Bucharest – film realizat de elevi de la Colegiul National „George Cosbuc”

Sinopsis: Muzicantii de strada – cum influenteaza acestia trecatorii si locul in care canta in comparatie cu cei care performeaza in spatii private?Ne raspund la aceste intrebari chiar ei, artistii profesionisti din Bucuresti si spectatorii ocazionali sau fideli. Un film despre muzica in spatiul public versus muzica in spatiul privat.



10. Bucuresti, print sau cersetor?- film realizat de elevi de la Colegiul „Gheorghe Sincai”

Sinopsis: Primaverii sau Ferentari? Bamboo sau Suburbia?Istoria, cultura si situatia economica fac din Romania un teritoriu fascinant al contrastelor, care se manifesta cel mai puternic in Bucuresti, cu totii le-am simtit si vazut, majoritatea s-a obisnuit cu ele insa strainii sunt fascinati de ele, considerandu-le exotice. Liceenii va prezinta perspectiva lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu